Jämför våra Avståndsmätare för golf.

Golfkikarguiden för ParGate Laserkikare

Vad vill du ha, vad behöver du? Skillnaden på 3000 TPB och 1500 CX är som att jämföra två bilar av samma märke men med olika stark motor. Båda är bra och gör sitt jobb utmärkt men det är en betydligt vassare motor i PG 3000 TPB. För den som vill ha det bästa eller slår långt och vill ta flaggan på långa avstånd är det 3000-modellen som gäller. I det fall man vet med sig att man är lite darrhänt är det också 3000 TPB som är det självklara valet. Detta beror på att den har en överlägsen pinseeking funktion (Target Seek PLUS) som på både långa och korta avstånd gör det extremt enkelt att fånga flaggan. 1500-modellen har en enklare Pinseeking funktion och en kortare räckvidd. För dig som inte behöver ta flaggan över 220 meter så är den ett väldigt bra alternativ. Du kan självklart mäta större mål som bunkrar eller träd på mycket längre avstånd. Det är en riktigt bra kikare i mellanklassmodellen. Båda kikarna har SCAN mode vilket vi tycker är en otrolig fördel.

Våra kikare

För att du ska få en mer teknisk överblick över vad som skiljer våra olika modeller har vi gjort ett enkelt jämförelseschema. I ordlistan nedanför jämförelsen kan du läsa en förklaring på de tekniska termerna.

PARGATE PG 3000 TPB

  • pargate-pg-3000-tpbSvart
Laser
Räckvidd5-1350 m
Noggrannhet+/- 1m
Pinseeking systemTarget Seek PLUS
BatteriCR2
Optik
Förstoring6,5 X
SkärmLCD
LinsMulti coated optiskt glas
Storlek & IP Klass
Vikt190 g
Dimensioner107 × 80 × 43 mm
IP KlassIPx3
Pris
3295 kr2295 kr
stock-icon

I lager för omgående leverans

Tillagd i kundvagnen

PARGATE PG 1500 CX

  • pargate-pg-1500-cxSvart/Orange
  • pargate-pg-1500-cxSvart
  • pargate-pg-1500-cxSvart/Grön
Laser
Räckvidd12-950m
Noggrannhet+/- 1m
Pinseeking systemTarget Seek BASIC
BatteriCR2
Optik
Förstoring7X
SkärmLCD
LinsMulti coated optiskt glas
Storlek & IP Klass
Vikt210 g
Dimensioner124 × 43 × 80 mm
IP KlassIPx4
Pris
2149 kr1495 kr
stock-icon

Slutsåld

Tillagd i kundvagnen

Ordlista

Target Seek – är en funktion som hjälper dig att hitta små mål på längre avstånd. Skillnaden mellan Target Seek PLUS och BASIC är uppenbar. PLUS är mer avancerad och gör det mycket lätt att ta t ex flaggan på extrema avstånd. Även på kortare avstånd är det mycket lättare att mäta små mål med PLUS. Vår rekommendation är att du som lätt vill kunna ta avstånd till små mål på över 250 meter väljer TagetSeek PLUS.

Scan Mode– är en funktion som medger realtidsmätning. Dvs. du startar mätningen och siktar på olika mål, avståndet ändras vartefter du flyttar siktet. Du kan panorera siktet över flaggan och sedan flytta siktet mot bunkern, framför greenen, tillbaka mot skogen bakom greenen osv för att ta alla avstånd i samma mätning. Scan Mode är en extrem fördel som också gör att du lättare är säker på att du verkligen får avståndet till de mål du vill ha. Vår rekommendation är att välja en kikare som har den funktionen.

Smart Scan – är en tilläggsfunktion till Scan Mode som gör att du med en knapptryckning låser det kortaste avståndet i pågående mätning. Det är speciellt framtaget för att man i Scan Mode ska kunna panorera över flaggan, se avståndet både bakom green och till flaggan och sedan låsa avståndet på flaggan. De som har använt laserkikare med Scan Mode förut vet att det på långa avstånd ibland kan vara svårt att hinna läsa av avståndet till flaggan när man panorerar över den. Då är Smart Scan till stor hjälp.

Förstoring – optiken i alla våra kikare är gjord av optiskt glas och ger en förstoring på 7 gånger. Det innebär att det du ser genom siktet förstoras 7 gånger så att det ska bli lättare att sikta in sig.

Räckvidd – anger det maxavstånd man kan mäta med kikaren. De maxlängder som anges är vad lasern klarar under perfekta ljusförhållanden mot ett stort mål med bra reflektion. I princip alla laserkikare som är anpassade för golf har en teoretisk räckvidd som långt överskrider vad en golfare någonsin kan behöva. Det som skiljer kikarna åt är hur LÄTT eller SVÅRT det är att mäta ett litet mål på längre avstånd.

Våra rekommendationer och personliga åsikter:

Generellt rekommenderar vi alltid att man köper en kikare som har Scan Mode. Det är en klar fördel och snabbar upp mätningarna avsevärt. Det är också så att det ÄR lättare att fånga små mål med TargetSeek PLUS, oavsett mätavstånd. En van användare, någon som har använt kikare tidigare och vet hur de fungerar, kommer att hitta målen med vilken modell man än väljer. Dock kommer det att vara svårare ju längre avståndet blir.

Fördelarna med att få exakta avstånd är så stora att när man väl har börjat använda kikare är det inte aktuellt att ens fundera på att spela utan. De allra flesta som har både GPS och laser väljer ändå nästan alltid lasern före GPSen. Det beror på att man inte får det exakta avståndet med en GPS.

Oavsett handicap finns det alltid tillfällen där det inte duger med att veta ungefär hur långt det är. Efter kort tids användade duger det definitivt inte. Även om du har högt handicap kommer du att upptäcka att du faktiskt slår ungefär lika långt varje gång och då är det viktigt att veta avståndet så att du kan välja rätt klubba. Visst, höghandikapparen slår fler dåliga slag, toppar och duffar som genererar olika längd, så är det. MEN det är också så att den oerfarne spelaren med högt handicap har massor av funderingar kring strategi, sving och annat runt omkring. Alla osäkerhetsfaktorer man kan ta bort som tex. klubbval ger en sak mindre att tänka på.

Att skaffa sig en laserkikare är att ge sig själv en av få köpbara fördelar som inte kräver någon som helst fysisk prestation eller träning. En ny driver förändrar inte svingen i någon större utsträckning, puttgipset blir förhoppningsvis temporärt bättre med en ny putter men sannolikt inte länge.

En kikare ger dig exakt avstånd och en klar fördel direkt både vid träning och spel.

Viktigast av allt är förstås att du vet hur långt du slår med de olika klubborna i bagen. Annars har du inte särskilt stor nytta av någon avståndsmätare. Läs mer om hur du bäst mäter upp hur långt du slår under Johans Proffstips.