Golfproffset Johan Ryström berättar

Proffstips - avståndsmätare för golf

Nu ska ni få lite tips på hur man kan använda sin laserkikare! Många som köper en laserkikare använder den bara till att ta mått till pinnen men jag tycker att den är minst lika viktig på flera andra slag också. På utslag kollar jag hur långt det är över bunkrar eller till vattenhinder.

Jag väljer klubba för att få så lätt andraslag som möjligt. Försöker att spela smart på utslagen och inte blanda in turen, den kan man behöva på green istället. På andraslagen tar jag naturligtvis mått till pinnen men även över bunkrar, vattenhinder kort eller vid sidan av green.

På korthål gör jag likadant, pinnen naturligtvis, men jag vill ha koll på avstånden över alla hinder. Använd scan mode så går det fort och smidigt. Allt blir betydligt roligare när man har en aning om hur långt man slår med de olika klubborna.

Hur gör man för att ta reda på hur långt man slår?

Många spelare kommer säkert att bli förvånade över hur många meter det skiljer på vad man tror och den faktiska längden på t.ex en järnsjua. Det optimala sättet att mäta upp klubborna tar lite tid men är ganska roligt samtidigt. Helst ska det vara vindstilla och lite blött i marken så bollarna inte studsar iväg (mät dit bollen slår ner utan rull). Hitta ett fält där du kan slå egna bollar.

Slå 10 bollar. Ta bort den kortaste och den längsta och ställ dig i mitten av dom andra 8 bollarna. Mät därefter till bagen och skriv upp resultatet. Det går naturligtvis att göra med 5 bollar också men för att göra det riktigt så krävs det fler. Har du ont om tid så kan du mäta upp j5, j7, j9 + wedgarna. Skiljer det ca 20 m mellan j5 och j7 så sätter du 6:an mitt i mellan. Wedgarna är väldigt viktiga att mäta upp om du vill bli bättre. Det kommer att spara dig många slag i framtiden.

På rangen går det naturligtvis också att använda lasern men tänk då på att rangebollarna oftast går lite kortare än de bollar du spelar med på banan. Kan tänka mig att du får lägga till ca 10% mot en riktig boll.

Glöm inte att använda laserkikaren till andra slag än till pinnen, jag kan lova dig att du kommer att spara slag efter en tids användande.

Övningar

Om du är intresserad av att förbättra ditt golfspel så kan du testa dom här 2 övningarna. Allt du behöver göra är att lägga lite tid på att ta reda på hur långt du slår med de korta klubborna (9-LW). Viktigt på par 5 hål och på långa hål du inte når in på, även bra om du mot förmodan skulle slå in i skogen.

  • Slå fulla slag och kolla längd.
  • Slå lugna slag och kolla längd.

Det du kommer att märka på banan är att med vetskapen om att du har rätt klubba för längden så försvinner oron för fel klubbval. Självklart kan du missa ändå men då är det en sak för klubbens pro. Det är nästan så jag skulle vilja ha 10 % av betpengarna som alla som gör det här kommer att vinna! 😉

/Johan Ryström

Tips
Johan Ryström berättar: